FOOD&BEVERAGE Cateringconcept Als ‘cateringconcept’ biedt Vindict een snijplank met mes zodat gasten zelf een stuk chocola van de baksteen kunnen ‘hakken’. Van Heuven: “Op een evenement had de chefkok naast de Brix snijplank ook een mousse gemaakt van Brix-chocolade geserveerd. Verder kun je de geschenkdoos erbij zetten of bijvoorbeeld een etagère met de Bites. Mensen kunnen dan zelf wat pakken en eventueel wat mee naar huis nemen.” De Brix chocolade is er in vier blends oplopend van 40 tot 70 procent cacao. “Doordat deze chocola minder bitter is, vinden sommige mensen die normaal alleen van melkchocolade houden ook de extra dark wel lekker”, aldus Van Heuven. “Bij de lichte chocola past bijvoorbeeld een lichte pinot noir; bij de 70 procent chocola denk je aan een steviger wijn, met de nodige tannines. Worsteling Met dit wijnadvies zijn we beland waar het bij Vindict eigenlijk om gaat, want de chocoladelijn is een uitzonderlijk uitstapje. De wijnwebwinkel vindt zijn oorsprong in de worsteling die veel mensen hebben bij het kiezen van de juiste wijn. “Huib komt van oorsprong uit de bagger. Werkte voor Boskalis in cowboylanden als Nigeria en Argentinië. Dat paste prima bij hem. Hij is nu eenmaal altijd ondernemend en op zoek naar een uitdaging. Toen zijn volgende opdracht gewoon in Nederland was, begon hij zich te vervelen en bedacht dat het tijd was om wat anders te doen.” Zelf een wijnliefhebber, constateerde hij dat vrienden en kennissen altijd moeite hadden om een wijn te kiezen. Van Heuven: “Je kent dat wel. In de supermarkt een groot schap met enorm veel keuze aan wijnen. Het werkt gewoon intimiderend. Uiteindelijk kies je dan toch maar diezelfde wijn die je altijd neemt of die met het etiket dat je aanspreekt.” Spijs & bubbels De makkelijkste keuze voor bubbels is nog altijd champagne, want breed inzetbaar met een grote hoeveelheid aan spijzen. Het is ook de meest dure optie. Vindict verzorgde afgelopen zomer een spijs & bubbels proeverij, waarbij ook de mogelijkheden van andere borrelende wijnen werd gepresenteerd. Denk aan een prosecco naast (grote) kappertjes, een cava naast een quiche (met spek en ei), een rosé prosecco naast ham en spek en champagne naast een sandwich met gerookte vis. Eenvoudig weergegeven “Het moet leuk, ontspannen zijn om een wijn uit te kiezen, vinden wij. Niet intimiderend. Daarom vind je op onze website geen ingewikkelde termen. We bieden een breed genoeg pakket om iets te vinden in je wijnprofiel, maar niet meer zodat je door de bomen het bos niet meer ziet. We hebben bijvoorbeeld zes Chardonnay’s en dat is voldoende.” Op de website zijn ook filmpjes te vinden waar je helder uitleg krijgt over wijnproeven en wijngebieden. En in 2012 verschijnt het boek Smaakstof, de magie tussen wijn en gerecht in 4 x 25 tips, van de hand van Edixhoven en Van Heuven. De smaak van een wijnsoort wordt hierin, net als op de site, eenvoudig weergegeven met afbeeldingen van vruchten, kruiden, specerijen of bloemen. Van Heuven: “Door naar die afbeeldingen te kijken, krijg je vanzelf het mondgevoel dat bij die wijn past. In het boekje staan ook 25 algemene wijn spijs combineertips. Zoals ‘What grows together, goes together’. Dat gaat heel vaak op.” Martine Bijl Ook de bekende personen die in het boekje als metafoor gebruikt worden voor een wijnsoort bieden een origineel handvat. Zo is Martine Bijl de metafoor voor de Pinot Blanc: Zeer veelzijdig, alom geprezen, maar misschien nog wel het meest bekend om haar affiniteit met groente. “Wijn-spijs combinaties staan tegenwoordig heel erg in de belangstelling”, stelt Van Heuven. Ze 14|QM WINTER 2011 Doe mij maar een Libanees Vindict verzorgde op 2 november 2011 de wijnen bij een bijzondere bijeenkomst van het Genootschap van Eventmanagers, waarbij negen evenementencateraars hun kunnen toonden. Eén van die wijnen was een Libanese wijn. “Daar hebben we leuke reacties op gekregen”, vertelt Evelijn van Heuven. “De mensen weten tegenwoordig wel dat wijn uit heel veel landen kan komen, maar op zo’n moment weet je ze toch nog te verrassen. Het is altijd leuk om ook een bijzondere wijn aan te bieden die duidelijk anders is dan wat men al kent.” haast zich te zeggen dat ze erkend vinoloog is en geen sommelier, die in restaurants de wijnkaart samenstelt. Toch gaat veel van haar advieswerk over deze combinatie. Zo geeft ze op de website kookse.tv de wijntips bij de getoonde video-recepten. Ook werkt ze mee aan de wijn-spijs workshops in het Miele Inspirience Centre, die door topkoks als Cees Helder worden gegeven. Samen met Edixhoven selecteert ze de wijnen die het beste passen bij de gerechten in de kookworkshop. Tegengestelde wijnen “Het leukste vind ik om een aantal alternatieven naast elkaar te zetten. Bijvoorbeeld twee tegengestelde wijnen die allebei bij het gerecht kunnen. Dat is ook belangrijk, want uiteindelijk heeft iedereen zijn eigen smaak. Het is ook leuk, want dan gaan mensen er met elkaar over praten, zo van ‘ik vind die lekker; nee, ik vind juist die lekker’. Dan kun je er ook over vertellen, over het hoe en waarom van de verschillende wijnen. Dat verhaal hoort erbij.” < Tekst Edwin Nunnink | Beeld Eunice Lieveld Pagina 13

Pagina 15

Voor edities, online vakbladen en publicaties zie het Online Touch online publisher CMS systeem. Met de mogelijkheid voor een online shop in uw catalogussen.

QM winter 2011 Lees publicatie 2Home


You need flash player to view this online publication