HOSPITALITYBRAND zijn natuurlijk gekkenwerk, maar het gebeurt wel” Vlaamsch Broodhuys ontwikkeld. Een fantastische presentatie, gezond en lekker.” Fantastische koffie Ook de koffie, onlosmakelijk verbonden aan vergaderen, werd een aantal jaren terug door Bilderberg onder de loep genomen. “We zagen toen al de opkomst van de Starbucks van deze wereld en wij verbaasd waren dat mensen drie tot vier pond - we waren destijds in Engeland - betaalden, voor een kop koffie die ze daarna naar buiten meenamen. We hebben toen interviews afgenomen op straat om dat uit te zoeken. Smaak, kwaliteit bleek essentieel, maar ook timing - ik wil koffie hebben wanneer het mij uitkomt - en het binnenkomen in een bepaalde ambiance. Met partners zijn we dit gaan vertalen naar een selfservice concept in het hotel. Ik weet nog goed dat we de pilot hadden in het nieuwe conferentiecentrum van het Europa Hotel, met een grote meeting van PWC. De staf had er een nacht wakker van gelegen. Na vijf minuten wist ik dat het goed zat. Alle accountants gingen direct naar de koffiemachines. De gasttevredenheid gaat omhoog, omdat hij/zij goede koffie krijgt op het moment dat hij/zij dat wil. De trainers en voorzitters zijn blij omdat niet meer een karretje binnen komt rijden, maar dat zij breaks kunnen organiseren waarin deelnemers zelf hun koffie kunnen pakken en een moment hebben om eventueel te bellen, sms-en of e-mail te checken. Het is een concept dat goed aansluit bij individuen binnen een vergadergroep. Mensen worden steeds individueler, aan andere kant zit je nog steeds met een groep.” 12|QM HERFST 2012 “Commissies van 25% “Vroeger kwam de koffie nog uit een filterkoffiemachine. Ik weet niet of je nog weet hoe dat smaakt?” “Wat ze nu krijgen is een fantastisch goede kop koffie. Dat is het meest belangrijk. Ons concept is inmiddels gekopieerd, maar dan met diepvrieskoffie. Nog erger dan filterkoffie.” “Voorheen hadden we vier mensen nodig om de koffie te servicen en het serviesgoed te debrasseren. Nu nog maar één. Daarvoor terug hebben we de Maître B’, analoog aan Maître D. Die is de hele vergadering beschikbaar en kan échte service leveren. Dat slaat aan.” Soort van eindspel We zijn op het punt gekomen om vooruit te blikken. Wat zijn de toekomstplannen met het merk Bilderberg? Wetende ook dat de eigenaren investeringsbedrijven zijn, die in de macht der gewoonte hun bezittingen te zijner tijd ook weer te koop zetten. De huidige economische omstandigheden werken verkoop van de hotelketen niet in de hand en de kans is klein dat een eventuele nieuwe eigenaar de opgebouwde merkwaarde van Bilderberg zal ‘afschrijven’ door niet voort te bouwen op het huidige fundament, stelt Van der Vossen. “Aan de andere kant; ik zie de komende jaren een soort van eindspel komen in de Nederlandse hotelwereld. Er zijn veel ketens die te groot zijn voor het servet en te klein voor het tafellaken.” “Wij zijn een top zes speler; zeker niet de grootste speler. Die ambitie hebben we ook niet. Door de drie-eenheid merk, vastgoed en exploitatie hebben we wel een heel sterke vaste basis. De vraag is nu ‘Hoe kunnen we die vaste basis versterken door groei in de komende jaren’. Is dat cherry picking wat we tot nu toe hebben gedaan, eventueel geaccelereerd op grotere schaal? Dat hangt af van kapitaal en investeringsmogelijkheden.” Ruimte voor expansie “Ik zie ruimte voor expansie van het merk Bilderberg. We hebben een goed gedocumenteerde lijst van hotels waarmee we graag zouden willen uitbreiden. Het is een goede tijd om interesse te hebben, maar het is moeilijk om het gefinancierd te krijgen.” “Voor ons geldt ‘kunnen wij wat met het individuele hotel’. Wat betekent het voor het hotel, als wij het merk Bilderberg er op plakken.” Vaalsboek is een goed voorbeeld. Dat was al een mooie locatie, een prachtig product, met een sterk team. Wij hebben geïnvesteerd in omzetgroei door de bouw van een nieuw conferentiecentrum en kostenefficiëntie gerealiseerd door het bouwen van een nieuw multifunctioneel restaurant voor ontbijt, lunch en diner. Vaalsbroek had daar vroeger drie food- en beveragelocaties voor. De winst en de cashflow zijn door die investeringen aanzienlijk verbeterd. Zo zijn er meer locaties in Nederland waar we dat graag zouden willen doen.” “Vooralsnog ligt de focus op het merk Bilderberg. Het is van groot belang om in huidige uitdagende tijd het merk sterk te maken. Dat betekent meer sales, een betere distributie. Daarnaast kiezen wat doe je zelf, wat doe je met anderen. En aan de achterkant scherp zijn op kosten. Als dat je niet lukt, dan red je het ook niet in deze tijd.” “Naast het organisch creëren van winst, is de vraag ‘wat kunnen we nog meer doen’. Daar zijn verschillende scenario’s voor. Duidelijk is wel dat er de komende jaren een aantal dingen zullen veranderen.” < Tekst Edwin Nunnink | Beeld Adriaan Van Dam Pagina 11

Pagina 13

Heeft u een sportblad, blue berry of digitale publicaties? Gebruik Online Touch: krant digitaal bladerbaar maken.

QM Herfst 2012 Lees publicatie 4Home


You need flash player to view this online publication